Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető: Analit Utazási Iroda
Székhely:
7121 Szálka, Kossuth u 27.
Iroda:
7100 Szekszárd, Tinódi u. 9.
Adószám: 10633845-2-17
Telefon:
74/510-633

E-mail: info@analit.hu

Nyitvatartás példa: Hétfő-Péntek-ig: 09.00-17.00

Hawaii utazás

Hawaii

Ha Ön azt hallja, hogy Hawaii utazás, mi is jut az eszébe?

USA, fűszoknya, homokos tengerpart, hatalmas szállodák, szivárvány, Pearl Harbour, Polinézia…sorolni lehet a Hawaii szigetek nyújtotta lehetőségeket. 

 

Hawaii az Egyesült Államok különálló állama, a polinéz szigetvilághoz tartozó kis szigetcsoport, főszigete Oahu, fővárosa Honolulu. Nagyváros, felhőkarcolók, szórakozás, fényűzés? Kedvelt célterülete az Ausztráloknak közelsége és a széljárás miatt, hisz ők a szörfözés szerelmesei.

Tudja-e hogy Oahu-n szinte minden nap látható szivárvány? Itt található a Royal Hawaii-n szálloda amit „rózsaszín” szállodának hívnak, mert kívül-belül rózsaszínre festették a falakat és a bútorok is hasonló színben pompáznak? A Pearl Harbour tengeralattjáróba be lehet látogatni és a Polinéz Kultúr Központban eltöltött nap alatt az összes polizén szigetvilág életébe belekóstolhat és megtanulhat luauzni?

De vajon tudja-e Ön is, hogy a Hawaii szigetvilág mit is rejt magába? Azt, hogy minden sziget egy külön kis világ, mindegyik más és más érdekességeket rejt?

Mauin található a világ egyik legszebb tengerpartja, ahol a luxusszállodák, szörfparadicsom, luau és a hófehér homok mellett a delfinek ugrándozásában gyönyörködhetünk.

Ha kíváncsi a világ legzöldebb szigetére, ahol rengetek híres Hollywood-i film is játszódik (pl. Jurassic Park, Vírus), akkor Kauai szigetére látogasson el. Nincs még egy olyan hely a világon, ahol ennyi esőerdő található, vízesések érik egymást.

Ha pedig egy egyedülálló természeti csodát szeretne megtapasztalni, ami egyben félelmetes és lenyűgöző, akkor Hawaii sziget működő vulkánját ajánljuk szíves figyelmébe. Helikopterrel pár száz méter magasból érezheti át a vulkán félelmetes erejét, ahol beleömlik a forró láva az óceánba.

Ma már könnyebben, gyorsabban le tudjuk bonyolítani utazását, hisz nem kell heteket várni a vízumra. Kényelmesen, otthonról percek alatt megkaphatja az utazási engedélyét.

Amit a Hawaii utazás során ajánlunk Önnek, az az, hogy pontos programleírással, bérautóval, egyedül a párjával, családjával, barátaival mindent meg tud nézni, fel tud fedezni. Nem kell a buszra várnia és több tíz emberhez alkalmazkodnia. Higgye el, Ön is képes bérautóval bejárni az eddig még ismeretlen helyeket!

Hawaii nyelven Moku'āina o Hawai'i az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállama. Földrajzilag elkülönül az amerikai kontinenstől és az ország törzsterületétől, lényegében egy Polinéziához tartozó szigetcsoport a Csendes-óceánon. Fővárosa és egyben legnagyobb települése Honolulu. 1959. augusztus 21. óta az Egyesült Államok tagállama. Barack Obama, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, fiatal kora nagy részét itt töltötte.

Oahu az Amerikai Egyesült Államok Hawaii államának a harmadik legnagyobb területű szigete. Az állam lakosságának a 75%-a itt él. Beceneve: „A gyülekezőhely” (angolul: The Gathering Place). Az 1557 négyzetkilométeres sziget körülbelül két és fél-három millió éve egy vulkánkitörés után keletkezett. Egykori vulkánja lepusztult formában alkotja a párhuzamosan futó Koolau- és Waianae-hegységrendszert, amelynek lagmagasabb pontja az 1230 méteres Kaala csúcs. A sziget I. Kamehameha király ideérkezése előtt saját vezérrel és hadsereggel rendelkezett. Itt található a Hawaii-szigetek egyetlen nagyvárosa, egyben az állam székhelye, Honolulu.

Látnivalók:

 • Honolulu – 1884 óta Hawaii szövetségi állam székhelye és fő kikötője.
 • Waikiki – a település a sziget legjelentősebb üdülőövezete, köszönhetően az itt található mintegy két és fél kilométer hosszú, hófehér homokkal borított tengerparti strandnak.
 • Pearl Harbor – a világtörténelem sorsfordító helyszíne. Az eredetileg gyöngyhalászok munkahelyéül szolgáló öböl mára egybeforrt a történelemmel.
 • USS Arizona Nemzeti Emlékhely – a USS Arizona csatahajó roncsai fölé állított emlékhely annak az 1777 tengerésznek állít emléket, akik 1941. december 7.-én itt vesztették életüket. A hajóval egyetlen, 800 kilogrammos bomba végzett. A hatalmas hajót kilenc perc alatt nyelték el a hullámok.
 • USS Bowfin Tengeralattjáró Múzeum – a USS Bowfin tengeralattjáró az Államok keleti partján élő édesvízi halról kapta nevét. 1942. július 23.-án bocsátották vízre Maine államban. A második világháborúban Indonézia és Japán között járőrözött, és elsüllyesztett 15 kereskedelmi hajót valamint egy fregattot. Ez torpedózta meg a Tsushima Maru hajót, amely a háború vége felé civil menekülteket szállított Okinawából Kagoshimába. 1986 óta állami emlékhely.
 • Missouri csatahajó – az Iowa-osztályú USS Missouri az Amerikai Haditengerészet legendás csatahajója. 1944. január 6.-án New Yorkban bocsátották vízre. A második világháború során számos csatában vett részt. 1945. szeptember 2.-án ennek a hajónak a fedélzetén írták alá Japán kapitulációját. Részt vett a koreai háborúban valamint 1991-ben az Öböl-háborúban is. 1995-ben nyugállományba helyezték, majd 1998-tól múzeumként működik.
 • Hanauma-öböl Állami Tengeri/Tengeralatti Nemzeti Park – a hajlított formájú öböl Oahu egyik legszebb látnivalója.
 • Sea Life Park – a magántulajdonban lévő park a tengeri élővilágot mutatja be.
 • Polinéz Kulturális Központ – a mormon egyház alapította, azzal a céllal, hogy bemutassa Szamoa, Új-Zéland, Fidzsi, Tahiti, Tonga, a Marquesas-szigetek és Hawaii kultúráját. A központ 42 hektáros területen található.

 

Maui, avagy a „Völgyek szigete” Hawaii második legnagyobb szigete. Régen a Molokai Lanai-szigetek része volt, amit hat vulkán hozott létre még évmilliókal ezelőtt.

 

Lanai, Kahoolawa és Molokai is Mauihoz tarozik. A négy szigetet együttesen Maui Nuinak nevezzük.  

Maui legnagyobb városa Kahului 20 000 fős lakossággal.

A vulkánok közti jó termőföld található. A 19. század óta igen jelentőssé vált a szigeten a bálnavadászat és a petróleumkitermelés.

Bár eleinte nagy területéhez képest igen kevés ember élt Mauin, de amikor a sziget csatlakozott az Egyesült Államokhoz, igen megnőtt a turisták száma. A turisták egy részének annyira megtetszett e hely, hogy rögtön oda is költözött, s ezáltal megnőtt a lakosság száma, a házak ára pedig lecsökkent.

Mauinak van egy testvérvárosa: Dublin.

Történelem: A szigeten az első lakosok polinéz hajósok voltak, akiknek az utódaik még ma is Mauin élnek. A polinézeknél „kapurendszer” uralkodott, ami meglehetősen szigorú volt. 1790-ben I. Kamehameha király elfoglalta a szigetet a kepaniwai csatában. James Cook volt az első európai, akinek sikerült eljutnia Mauira, ám ő nem tudott kikötni, így egy francia admirális, Jean Francois de Galaup lépett először a szigetre 1786-ban. 1823-ban érkeztek az első misszionáriusok New Englandból, akik teljesen átalakították a Mauiak kultúráját, történelmét, de cserébe megtanították őket írni és olvasni.

Földrajz: Itt található a 3000 méteres Haleakala vulkán. Nevének jelentése: „a Nap háza”. Ez a világ egyik legnagyobb kihűlt vulkánja. A legközelbbi kitörését 200 év múlva jósolják. A tengerparton színes zátonyok is találhatók.

Éghajlat: Az idő mindig kellemes, mivel a passzátszél kilenc hónapon át fúj. A legmelegebb hőmérséklet 26,2°C, a leghidegebb pedig 21,8°C.

Növény-, és állatvilág: A flóra gazdag speciális fajokban, leggazdagabb Kauain. Az alacsony részeken csak berkek láthatók; 300–600 m. magasban a trópusi fák alkotják az erdőket; 1800 méter magasságig a koa-akácfa és a Metrosideros jellemzik az erdőket; 2800 méternyi magasságon túl a fák eltűnnek. Sajátságos flórája van Kauai és Maui szigetek magas, tőzeges részeinek. A fauna leggazdagabb madarakban, melyek közül 16 a szigeteknek speciális faja és csigákban. Az európai házi állatok a juh kivételével mind jól tenyésznek. Az ásványországi kincsek közül egyedül a só van bőven, amelyet a partokon a tenger vizéből főznek. A kiválóbb növényi termékek a cukor és a rizs, azonkivül a kávé és banán.”[1] Itt élnek a púpos bálnák is, amelyek télre Hawaii-ba vándorolnak

Látnivalók:

 • A Mauna Kea és a Mauna Loa. Előbbinek a tetején 1967-ben alapították meg a Mauna Kea Csillagászati Körzetet, melynek az 500 hektáros területén 13, a mélyűrt is vizsgálni képes obszervatóriumot állítottak fel.
 • Hawaii Vulcanoes Nemzeti Park - a 990 négyzetkilométer területű park a Föld születésének emlékhelye, mintegy 70 millió éves földtörténetet reprezentál. 1916-ban alapították. Területén találhatóak a Kilauea (Öklendező) és a Mauna Loa vulkánok, melyek a Csendes-óceán vulkanikus láncának legfiatalabb tagjai.
 • Pu'uhonua o Honaunau Nemzeti Történelmi Park - a kenuk kikötésére is alkalmas, védett Honaunau-öböl egykor az őslakósok vezéreinek a szálláshelye, rezidenciája volt. Ettől masszív, vulkáni kövekből épített fal választotta el a menedéknek számító helyet, ahová a törvényt sértő emberek menekülhettek a vezér haragja elől. Az 1550 körül emelt épületeket több századon keresztül használták, míg 1819-ben II. Kamehameha betiltotta a hagyományos vallási szokásokat. Ezzel megpecsételte sorsát a területnek, amely elnéptelenedett, a templomokat és a többi épületet a tenger, a szél és a nap együttes munkája pusztította el.
 • Punalu'u Beach - tengerpart, melynek fekete, vulkanikus eredetű homokja a tengeri teknősök kedvelt napozóhelye.
 • Panaewa Esőerdő Állatkert - ahol megtekinthető néhány hawaii faj is, mint például a ritka i'iwi madár.
 • Szivárvány-vízesés és a szomszédos Pe'epe'e-vízesés melyek 24 méteresek, a 145 méter magas Akaka-vízesés valamint a 33 méteres Kahuna-vízesés.
 • Waipi'o-völgy - a völgyet méltán nevezik a Királyok Völgyének, habár hawaii neve is találó: Görbe víz. Meredek falai 600-700 méter magasra nyúlnak, oldalukon több száz vízeséssel, melyek közül a leghíresebb a Hi'ilawe. A Waipi'o folyó által mélyített völgy a Kohala-hegység hét völgyének legnagyobbika, a helyiek szemében szent hely, ahol egykor számos templom volt. Becslések szerint, James Cook érkezése előtt mintegy 5000-7000 ember lakta a völgyet, majd később a kínai bevándorlók költöztek ide. 1946-ban egy brutális cunami az egész völgyet letarolta, majd az elövetkező két évtizedben többször is elárasztotta a víz a területet. Emiatt mára csupán néhány lakója maradt Waipi'o-nak.
 • Kaloko-Honokohau Nemzeti Történelmi Park - I. Kamehameha székhelye, mely egyben az egyesített Hawaii Királyság kormányának otthonául is szolgált, egészen addig, amíg Mauira nem helyezte át székhelyét.
 • Onizuka Űrközpont - a Challenger űrrepülőgép 1986-os tragédiájának egyik áldozata a szigeten született Ellison S. Onizuka volt. Neki állít emléket ez a múzeum.

Hawaii-sziget azaz a „Nagy Sziget” (angolul: The Big Island) vagy „Az orchideák szigete” (angolul: The Orchid Isle) az Amerikai Egyesült Államok Hawaii államának a legdélibb és legnagyobb kiterjedésű szigete a maga 10 450 négyzetkilométerével. Az Amerikai kontinens partjaitól 3400 kilométerre, keletre, a Csendes-óceánból kiemelkedő vulkanikus eredetű sziget, a Hawaii-szigetcsoport legfiatalabb, a vulkanikus aktivitásnak köszönhetően ma is növekvő tagja. A háromszög alakú sziget méreteit jól jellemzi, hogy a területe jóval nagyobb, mint az összes többi szigeté együttvéve. Ennek ellenére lakossága alig 160 000 főre tehető. Legmagasabb pontja a 4206 méter magas Mauna Kea (Fehér-hegység), mely egy kihűlt pajzsvulkán. Másik jelentős lapos vulkánja a 4170 méter magas Mauna Loa (Hosszú-hegység). A sziget magasabb pontjain gyakran találkozhatunk hóval is, ami furcsa jelenség a földi paradicsomként emlegetett Hawaii-szigeteken. Éghajlata változatos, a sziget központi része, valamint a nyugati partvidék, Hilo és környéke állandóan esős, míg a keleti partvidék, Kona központtal meleg és napos. Ebből fakad az évszázados Kona-Hilo ellentét. A hilóiak szerint Kona sivatag, és kárörvendeznek, ha a szél arra fújja a VOG-ot, ami egy vulkáni vegyület neve, amely a vulkán kitörésekor a kén-dioxid és oxigén keveredéséből keletkezik.

Állítólag a felfedező, legendás polinéz navigátor, Hawai'iloa után kapta nevét. Hawaii a Nagy Kamehameha, a szigeteket egyesítő király szülőföldje.

 

Kauai A Hawaii-szigetek nyolc nagy szigetének egyike, Niihau után a legészakabbi. A sziget az Egyesült Államok 24. legnagyobb szigete. Vulkáni eredetű, az 1598 m magas Kawaikini vulkán hozta létre. Jól termő sziget, többnyire cukornádat termesztenek rajta. Beceneve: Kert-sziget. Itt találhatóak az első petroglifák, vagyis kőbe vésett szimbolikus jelek, amiket még a polinézek hagytak hátra (ilyen jelek találhatóak Mauin is).

Történelem: A monda szerint a szigetet egy polinéz hajós fedeszte fel, aki a helyet kedvenc fiáról nevezte el. Ez alatt Kauai királya Kaumualii volt, a Hawaii királyság uralkodója pedig Kamehameha volt. Kauainak és apjának Niihaunak még sikerült utolsónak Hawaii-hoz csatlakozniuk. Kamehameha ekkor kezdte el támadni a Kauai-szigetet. Kétszer támadt nagy hajókkal és kenuval, de mind a kétszer kudarcot vallott. Először a nagy vihar miatt aztán meg a járvány miatt. Később Kaumualii saját maga csatlakozott Hawaiihoz, hogy így megakadályozza a támadásokat.

James Cook kapitány 1778-ban talált rá elsőként Kauai szigetére.

Földrajz: A Hawaii-szigetek – így Kauai is – valójában egy tengeralatti hegylánc csúcsai, melyet a földkéreg repedéseibõl 25 millió éven keresztül kiömlõ láva hozott létre. A sziget észak-déli irányban 53, kelet-nyugatiban 40 km széles

Kauai földje vörös színű, tengerpartján található a Na Pali azaz sziklás hegység. Ezen a szigeten találhatók a Waimea-kanyonok és a Waimea-folyó mellett a legszebb vízesés (Waimea régen a főváros volt ma már a főváros Lihue). Kauain találhatón a föld legcsapadékosabb hegye is, a Waialeale.

Éghajlat: Trópusi sziget, gyakran, akár naponta többször váltják egymást az esős és napos időszakok. Az időjárás nem ingadozó álltalában 20-30 °C körül van a hőmérséklet, de télen is csak 5-10 °C-al hűl le az idő.

A sok eső hatására kialakult dús növényzet és a dús erdők miatt sokan nevezik kert-szigetnek is.

Hasznos információk Hawaii-ról:

Beutazási előírások: A magyar állampolgárok szabadidős célú 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. A belépés feltétele az új típusú, biometrikus útlevél, valamint a tervezett utazás előtt egy internetes kérdőív, az ún. ESTA kitöltése.

Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs, de Hepatitis A, B ellen ajánlott beoltatni magunkat. A meleg levegő és a magas páratartalom miatt lenge, nyári öltözetet viseljünk. Estére legyen nálunk egy vékony pulóver. A strandon használjunk napozókrémet, kalapot.

Valuta: USA dollár, nemzetközi hitelkártyákat a szállodákban elfogadnak.

Áramforrás: Feszültség 110 V, adapter szükséges.

Közlekedés: 
Autó: A szigetek bejárásának legjobb módja az autóbérlés, a bérleti díjak az USA többi tag-államához hasonlóan alacsonyak.
A bérlő egy 25 éven felüli (a Dollar Rent-A-Car felár mellett már 21 éves kortól lehetővé teszi a bérlést), érvényes jogosítvánnyal és hitelkártyával rendelkező személy lehet. A bérlés alapdíja tartalmazza az autó kölcsönzését korlátlan kilométerhasználattal, a kötelezô felelősségbiztosítást, a Hawaii forgalmi adót és a tele tankkal való átvételt. Javasoljuk a kocsi teletankolását a visszaadás elôtt, mert a kölcsönzô cég többet számol az üzemanyagért, mint a benzinkutak. A bérleti díjon felül kötelezô a helyszínen fizetendô a Hawaii útadó (3-4 USD / nap) és a kívánt mértékű, de nem kötelezô biztosítások.

Busz: A Hawaii szigeteken nagyon jó az autóbusz közlekedés. Ez Amerika egyetlen olyan állama, ahol nyugodtan rábízhatjuk magunkat a tömegközlekedésre, és nem kell feltétlenül autót bérelni.

Helyi közlekedés: A Hawaii szigeteket sűrű légihálózat köti össze, a repülőjegy árak nagyon kedvezőek, a repülési idő távolságtól függően 20-40 perc. Oahu és Maui között közlekedik menetrendszerinti komp (kb. 3 óra) is, Maui, Molokai és Lanai szigetek térségében motoros charter jachtok, vitorlások szállítanak utasokat.

Bank: A hitelkártyákat mindenhol elfogadják, pénzkiadó automaták minden szállodában és szerte a városban rendelkezésre állnak. Átlagosan hétfőtől péntekig 9 - 15-ig tartanak nyitva.

Orvosi ellátás: A gyógyszerek árát nagyban befolyásolja a biztosítás és természetesen a betegség fajtája. Amennyiben van biztositásunk fájdalom csillapitó gyógyszerek már 2-3$ környékén kaphatók. Amennyiben nincs, egyes kapszulák ára meghaladhatja a 30$-t is. Amerikában a szolgáltatások ára elég magas igy, ha orvosra van szükségünk célszerűbb magánorvost felkeresni aki biztositás ide vagy oda, tud receptet kiállitani. Amennyiben kórházat választunk magánorvos helyett, figyelembe kell venni, hogy a kb. 100 -150$ vizsgálat mellett még a 100$-os regisztrációs dijat is fizetni kell és akkor ez még jó hir, mert azt jelenti kaptunk időpontot! A kórházak szigorú nyilvántartási rendszere az első alkalommal érkező pácienst nem egyszeri vizsgálatra, hanem új kliensként ütemezi, ami 1-2 óra alapos kivizsgálást és elbeszélgetést jelent. A már betáblázott vizsgálatok miatt azonban elkepzelhető, hogy egy ilyen hosszú idejű kivizsgálatra csak az azt következő hónapban kapunk időpontot! Kivétel, ha mentővel érkezünk vagy ha van protekciónk, de legalábbis jó beszélőkészségünk! Fogászati kezelésből példát kiragadva: gyökérkezelés kb. 1000$. Érdemes bizositást kötni, mivel blokkok, számlák leadása után legalább visszafizet. Ha betegség megelőzésén gondolkodunk, akkor végre valami pozitiv: Vitaminok jó árban, példaul: 500db/500mgr C vitamin már 10$-tól kapható.

Gyógyszertárak: Gyógyszertárakat, patikákat a főútaki mellett elhelyezkedő üzletekben vagy hypermarketekben találhatjuk meg. Népszerű gyógyszertár a CVS, ami nagyobb vegyesbolt is egyben.

Központi segélyhívó: 911

Vásárlás:
Nyitvatartás: Az élelmiszer üzletek és nagyobb hypermarketek napi 24 órás nyitvatartással rendelkeznek.

Bevásárló központok: Hetfőtől-Szombatig 9 - 22-ig. Vasárnap átlagban 17-ig.

Kisebb üzletek: Hétfőtől-Szombatig 9.30 - 17.30-ig.

Közbiztonság: A szigetországban nagyon jó a közbiztonság, nem kell bűncselekményektől tartanunk.

Szokások: A hawaii emberek életfilozófiája problémamentes és így hangzik: vedd könnyen az életet, lazíts! A szigetországot a közbiztonság, tisztaság és a híres polinéz vendégszeretet jellemzi. A lakosság soknemzetiségű, az egykori hawaii őslakók ma már csak a népesség 12 százalékát alkotják. A csodálatos festői környezet lakóinak azonban nem olyan egyszerű az életük. A magas munkanélküliség mellett a szegénység és a nélkülözés jellemzi az „aloha" (köszönés: isten veled, isten hozott) szóról elhíresült vidéket. A helyiek ennek ellenére is nagyon vidámak, közvetlenek és segítőkészek.

Érdekes információk:

Mikor érdemes utazni: Egész évben remek a időjárás! a legmelegebb hónapok az augusztus és a szeptember, legtöbben decembertől januárig utaznak ide, így ha el akarjuk kerülni a tömeget, és kedvezőbb árakat szeretnénk, akkor érdemes tavasszal érkezni. 

Növényvilág: A Hawaii-szigeteken rengetegféle trópusi növény, zöldség, gyümölcs és virág található. Megtalálható a kókuszdió, a bambusz, valamint számos más trópusi égövi fa. A sokféle gyümölcs között gyakori a banán, az ananász, a mangó, ezenkívül is több száz fajta gyümölcs- és zöldségféle. A szigeteken számos különböző virágfajta található meg természetes környezetben, például: hibiszkusz, orchideafélék.

Jelentős városok:
 - Honolulu, Hawaii állam székhelye.
 - Pearl Harbor, az 1941. december 7-ei japán támadás helyszíne, ahol megsemmisült az amerikai flotta kétharmada.

Érdekességek: Hawaii „hivatalos hala”, a Humuhumunukunukuapua’a az egyik legismertebb hosszú nevű állat. Azt szokták viccesen mondani, hogy „A név hosszabb, mint a hal.”
    Hawaii egyike azon államoknak, ahol nincs nyári időszámítás.
 Hawaii az egyetlen állama az Amerikai Egyesült Államoknak, amely:
     -   földrajzilag nem Észak-Amerikában van
     -   teljesen vízzel határolt
     -   szigetvilág
     -    van királyi palotája

Vidám emberek: A hawaii emberek életfilozófiája problémamentes és így hangzik: vedd könnyen az életet, lazíts! A szigetországot a közbiztonság, tisztaság és a híres polinéz vendégszeretet jellemzi. A lakosság soknemzetiségű, az egykori hawaii őslakók ma már csak a népesség 12 százalékát alkotják. A szigetek ezerarcú képéhez éppúgy hozzátartozik az amerikai nagyváros, mint a háborítatlan fövenyes tengerpart vagy a zöldellő, indás esőerdő. A csodálatos festői környezet lakóinak azonban nem olyan egyszerű az életük. A magas munkanélküliség mellett a szegénység és a nélkülözés jellemzi az „aloha" (köszönés: isten veled, isten hozott) szóról elhíresült vidéket. A Hawaii szigetvilág kultúrája erősen család és közösségcentrikus. Tiszteletben tartják a vizet, a tüzet, a földet és a levegőt.

Ruha, gyümölcs: Hawaii időjárása egész éven át kellemes, így az ott élőknek és a turistáknak nem kell meleg holmikról gondoskodniuk. A ruhákon a jellegzetes orchideaminta mellett a vidám színek kedveltek. Az árak magasabbak, mint nálunk, azonban a helyi gyümölcs és a kávé olcsó.

Hawaii konyha jellegzetességei: A hawaii konyha sajátossága a sokféle tengeri gyümölcs: a homár és a languszta, az ízesített zöldséges-halas rizsspecialitások. A rákok, kagylók, polipok és a tengeri herkentyűk mellett a trópusi gyümölcsök jellemzőek.

Mi vonzza az embereket Hawaii-ra?

- élvezni, csodálni a tengert, fürödni benne bármikor,
- forró termálvízben strandolni az óceán partján (lásd a képen),
- szörfözni amikor csak kedvünk tartja,
- hajózni a szigetek között,
- a tengerből  csodálni a beömlő lávafolyamot,
- delfineket nézni, velük barátkozni,
- bálnákat, cápákat megfigyelni,
- hatalmas teknősbékákkal barátkozni testközelben,
- kirándulni gyönyörű tájakon - akár havas csúcsokon is - gyalog, kerékpárral, lovon, quaddal, terepjáróval,
sziklákat mászni,vízesésekben fürödni,
- gyönyörű arborétumokban járni, gyönyörködni a természetben,
- a természet "lágy ölén" aludni, ébredni, élvezni az igazi csendet, sötétséget, a kristálytiszta eget és levegőt,
ismert és ismeretlen déli gyümölcsöket fogyasztani,
- kávéültetvényeket bejárni és a legfinomabb kávékat inni,
- lávabarlangokat kutatni,
- kihűlt kráterekben sétálni, túrázni,
- lávamezőkön túrázni, a lávafolyamok felett sétálni, "belepiszkálni" az izzó "folyóba",
- drótkötélpályás terepeken túrázni (zip-line),
- helikopterrel, sárkányrepülővel bejárni a szigeteket,
- tengeralattjáróval kutatni az óceánt és a víz alatti folyamatos lávakitöréseket
- búvárkodni hagyományos módon különböző mélységekben,
- ismerkedni a helyi (polinéz) kultúrával, részt venni (gyakori) ünnepeiken,
- megtanulni a természettel harmóniában élni,
- meglátogatni érdekes kisközösségeket, telepeket,
- partikon résztvenni érdekes emberekkel a világ minden tájáról, jókat enni és szórakozni, zenélni, táncolni,
- tábortüzet rakni, bográcsozni, a barátainkat, ismerőseinket megvendégelni, beszélgetni,
- találkozni helyi képzőművészekkel, csodálni alkotásaikat,
- ellátogatni néhány híres helyre (Honolulu, Pearl Harbour),
- ezekkel együtt, közben, persze lehet angol nyelvet is tanulni.

Érdemes kipróbálni, megnézni: a Nagy Szigetnek a csúcsát képező, aktív vulkán, a 4390 méter magas Mauna Kea csak néhány látványosság, melyet az embernek életében nem szabad kihagynia. A szörfösök mekkájaként is emlegetett főváros, Honolulu igazi metropolisz, melyet hajladozó pálmafák határolnak, akár egy képeslapon.
A sziget déli részén a Hawai’i Volcanoes Nemzeti Park tarthat számot érdeklődésre, ahol a láva folyását, akár repülőgépről is megcsodálhatjuk. A Big Island legfőbb nevezetessége persze természetesen a csúcsot képező Mauna Kea vulkán, ahová szívbetegeknek és magas vérnyomásúaknak az akklimatizációs különbségek miatt veszélyes elindulni. A vulkáncsúcshoz Hilo városán keresztül vezet az út, ahol érdemes egy rövid kitérőt tennünk a Szivárvány-vízeséshez is. Pazar látvány tárul elénk, a vulkánkúp csúcsán sapkaként ülnek meg a felhők. Felfelé haladva a szakadékokkal szabdalt úton 3000 méter magasan egy akklimatizációs állomáshoz érkezünk, ahol mintegy fél, háromnegyed órára kötelező megpihenni. A menedékházban teát és forrócsokit is vehetünk magunkhoz mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, de akár hawaii csecsebecséket is vásárolhatunk. Odafönt aztán nincs más dolgunk, mint eltűnődni a természet káprázatos szépségében, mely nem fogható semmi egyébhez.
Hawaii persze nem lenne teljes strandjai nélkül, melyeket szép számmal találunk Oahu szigetén. Ilyen például a homokos tengerpartú Makaha Beach vagy az Északi Part, azaz a North Shore, mely a szörfösök paradicsoma. A Szörf Világ Kupáknak és világbajnokságoknak is ez a terület ad otthont. Oahu egyetlen fizetős strandja Hanauma Bay, ahol a Csendes-óceán élővilágával is megismerkedhetünk, hisz az állatok a part közeléig is elmerészkednek. Keddenként a partot lezárják ugyan a turisták előtt, illetve medúza veszély esetén sem közelíthetjük meg. A strandon mosdó, zuhanyozó, büfé is a vendégek igényeit szolgálja, de akár víz alatt használható fényképezőt is bérelhetnek.
Az Északi Part legszebb része, a Pupukea Beach Park, mely tulajdonképp egy két oldalról védett öböl. Pupukeából egy kis út vezet felfelé a Waimea Falls Parkba, a vízesésekhez. Itt a borsos belépti jegy megfizetése ellenében, nemcsak fényképezhetjük a csodálatos természeti képződményeket, ha elég bátrak vagyunk, a vízfüggöny mögé is bemerészkedhetünk.
A Kalanianole út mentén fekvő, fizetős See Life Parkban és a Hanauma Bayben delfineket is simogathatunk, illetve közösen úszkálhatunk az intelligens emlősökkel.

A hawaii kirándulás persze nem lehet kerek anélkül, hogy el ne látogatnánk a híres Pearl Harbourba, a hadsereg máig üzemelő kikötőjébe, ahol természetesen múzeum is működik. Mielőtt hajóra szállnánk, hogy elérjük a legendás Arizona víz alatt fekvő roncsait, érdemes a külső kiállítást is szemügyre venni, ahol korabeli egyenruhákat és fegyvereket tekinthetünk meg. Az USA legragyogóbb csillagához jutva, a hófehér mauzóleum aztán úgyis mindenkit elnémít, a víz alatt nyugvó emberi csontvázak hatása alól senki sem vonhatja ki magát. A márványtáblán az áldozatok nevét is elolvashatjuk. A hawaiiak úgy tartják, a sírból máig olaj szivárog.
A Dole Pineapple Plantation egy ananász-múzeum és labirintus, ahol közel egy órát bolyonghatunk az ültetvények között.

A Polinéz Kultúrközpontban egész napos programsorozta keretében, a hawaii őslakosok egykori életvitelével, szokásaival ismerkedhetünk meg, este pedig a hula-show keretében a hula táncosok produkciójában gyönyörködhetünk. A központban sorra látogathatók Tahiti, Fiji, Hawaii, Szamoai, Tongai, Marquesas-i és Új-Zéland falvai, de az interaktív programot háromdimenziós, IMAX mozis vetítés, csónaktúra, jó idő esetén pedig még vízi felvonulás is színesíti.
Oahu szigetén természetesen szervezett túrákra is befizethetünk, melyek elsősorban a természeti látványosságok felfedezésére irányulnak. Ezek során például, ellátogathatunk a 6000 egzotikus növényből álló, őserdős Waimea természetvédelmi parkba, egy óceántúra keretén belül Hawaii milliomos negyedébe. Ha történelmi túrára áldozunk, megtekinthetjük Honolulu történelmi múltú kínai negyedét, a Chinatownt is.

A sziget életét pezsdítik továbbá az évenként megrendezésre kerülő események is, melyek köréből a júniusi King Kamehameha Hula verseny és a Szörf verseny, valamint a decemberi marathon emelkedik ki. 

 

Hawaii akció

Hawaii szigettúra