Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető: Analit Utazási Iroda
Székhely:
7121 Szálka, Kossuth u 27.
Iroda:
7100 Szekszárd, Tinódi u. 9.
Adószám: 10633845-2-17
Telefon:
74/510-633

E-mail: info@analit.hu

Nyitvatartás példa: Hétfő-Péntek-ig: 09.00-17.00

Törökország utazás

TörökországVízum és beutazási feltételek 

Törökországba magyar állampolgár csak vízummal utazhat, de ez a gyakorlatban csak egy formalitás. A törökországi repülőtéren lehet megvásárolni a vízumként szolgáló matricát, ennek ára 10-20 euró, vagy 15-25 dollár között mozog. Az útlevél érvényességi ideje a hazaérkezéstől számított hat hónap, ezért indulás előtt mindenképpen ellenőrizze le a lejárat dátumát.

Pénzváltás 
Törökország nemzeti fizetőeszköze a török líra, jelölése TRY. Egy euróért megközelítőleg 1,95 török lírát kapunk, egy amerikai dollárért pedig 1,57 helyi pénzt adnak. Az utcai pénzváltókban és bankokban is könnyen tudunk pénzt váltani, de a bankautomatából is lehet készpénzt felvenni. Igaz, ez utóbbi megoldásnál figyelembe kell venni, hogy a hazai bankok a külföldi pénzfelvételért viszonylag magas, egyszeri illetéket számolnak fel, így az árfolyam kedvezőtlenebb is lehet, mint amit a bankokban, pénzváltókban ajánlanak. Sok helyen kártyával is fizethet, a nagyobb üzletekben biztosan, de a bazári árusok legtöbbje is felkészült a kártyás fizetésre.
Vásárlás és alkudozás Törökországban

Törökország még mindig olcsó helynek számít bevásárlás szempontjából, így érdemes több pénzt vinni, hiszen nagyon kedvező áron vásárolhat ruhákat, bőrkabátokat, farmereket, kiegészítőket, ékszereket, párnákat, ágytakarókat, vízipipát, fűszereket és még sok-sok csecsebecsét a török bazárokban. Szinte nincs olyan termék, amelyet a helyi bazárokban ne tudna beszerezni. S hogy mennyiért, az már csak önön múlik. Itt ugyanis kötelező az alkudozás, így ne lepődjön meg, ha magas árat kér az árus, hiszen az csak a kiinduló ár. Ebből nagyon jól lehet alkudni, sokszor az eredeti ár harmadát, vagy még ennél is kisebb részét kell kifizetnie a vásárlás pillanatában. Mindig ügyeljen arra, hogy a kezdő árra ne a felét mondja, hanem annak a felét, amennyit hajlandó kifizetni a kiszemelt áruért. Lehet, kicsit kiabál az árus, de ez a műsor része, ettől ne ijedjen meg. Ha már csak kicsi a különbség az ön által kínált ár, és az árus által kér összeg között, és az eladó hajthatatlan, akkor az is segíthet, hogy otthagyja őt. Pár lépést sem kell tennie, és már fogja is hallani, ahogy az árus visszahívja, hogy rendben, vigye az árut annyiért, amennyit utoljára kínált.

A török konyha
A magyar utasok számára nem ismeretlen a török konyha ízvilága, hiszen Budapesten is számos ilyen gyorsétterem van. Az ételek nemcsak finomak, de egészségesek is, hiszen a törökök elsősorban friss húsokból, halakból, gabonafélékből és zöldségekből készítik az ételeket. A tipikus török reggeli kifliből, főtt tojásból, uborkából, paradicsomból és kecskesajtból áll – ezek egyvelege nagyon finom, szinte nem lehet megunni. Törökországban érdemes végigkóstolgatni a finomabbnál finomabb helyi sajátosságokat, péksüteményeket is. Börek, kebab, simit, döner, pita, köfte – hogy csak néhány „kötelező” kóstolnivalót említsünk. Ezeket az utcai árusoktól is megvásárolhatja. Népszerűek és ízletesek a desszertek is, ilyen a gumis lokum vagy a méztől csöpögő baklava. Szinte minden kirakatban ott sorakoznak e népszerű édességek, már látványnak is nagyszerű a leveles tésztából, mézből és magvas gyümölcsökből készített baklavarengeteg. Pisztáciás, diós, mogyorós? Bármelyik jöhet.

Török kávé, almatea és a vízipipa
Törökországra is jellemző a vízipipa, szinte minden sarkon, kávézóban pipázó helyieket látni. A szállodákban is sok helyen van mór kávézó, ahol a finom és ízletes török kávé mellé egy almás vagy más gyümölcsös dohánnyal megtömött vízipipát is rendelhet. Ezt érdemes kipróbálni, remek esti program egy ilyen kávézó meglátogatása – az igazi hangulatot természetesen az olyan helyeken élheti át, ahol helyiekkel együtt pöfékelnek. Ezeken a helyeken ízletes almateát is kínálnak, kis csészékbe – ebből is rendeljen, nagyon finom.

Vallás és a müezzin
Törökország lakosságának többsége muszlim vallású, így ne lepődjenek meg, ha a nap folyamán a hangszórókból többször is megszólal a müezzin. A mecset alkalmazottja naponta ötször, éneklő hangon hívja imára a férfiakat és nőket. Az első ilyen hívóének már a kora hajnali órákban, napfelkelte előtt hangzik el. Ha egy bazárban van éppen akkor, amikor megszólal a müezzin hangja, akkor előfordulhat, hogy az árus egy szőnyegen, Mekka felé fordulva imára borul – ilyenkor nem szabad őket zavarni.

Törökfürdő
Masszázs és relaxáció egy igazi törökfürdőben? Ennek kipróbálásra nincs is jobb hely Törökországnál. Az összes tengerpart közelében van olyan törökfürdő, ahová a turisták is mehetnek. Általában külön fürdő van a hölgyek és külön az urak számára, így erre érdemes felkészülni. A történelmi épületek kupolái alatt, a márványköveken, a párában nagyon kellemes az izzadás. A helyiek által kínált masszázs után pedig garantáltan jól fog aludni. Lehet, kicsit meggyömöszölik, összehajtogatják az turistát, de ez így van jól, így lesz igazán autentikus a hammam (a török fürdő helyi neve).

Utazás, taxi, dolmus
Törökországban még viszonylag olcsó a taxi, így ez az egyik legegyszerűbb utazási módszer. Ennél olcsóbb és hangulatosabb megoldás, ha tömegtaxiba, úgynevezett dolmusba ülünk. Ezek a minibuszok egy előre meghatározott útvonalon haladnak, az autók elején mindig fel van tüntetve az irány. Elég leinteni ezeket az autókat, és ha megfelel az úti cél, akkor 1,50 vagy 2 helyi líráért már el is foglalhatjuk a helyünket a buszban, és irány a kiszemelt célpont.

Tekintse meg ajánlatainkat

 

Ajánlatkérés

Kérjen ajánlatot Tőlünk, 24-48 órán belül válaszolunk ajánlatkérésére!

Név *:
Email *:
Telefon *:
Mikor szeretnék utazni?:
Létszám:
Melyik utazás érdekel?:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!