Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető: Analit Utazási Iroda
Székhely:
7121 Szálka, Kossuth u 27.
Iroda:
7100 Szekszárd, Tinódi u. 9.
Adószám: 10633845-2-17
Telefon:
74/510-633

E-mail: info@analit.hu

Nyitvatartás példa: Hétfő-Péntek-ig: 09.00-17.00

USA utazás

Amerikai Egyesült Államok

 

Az Amerikai Egyesült Államok az észak-amerikai kontinensen fekszik, északról Kanada, délről Mexikó határolja. Két, az ország területén kívüli állam, Alaszka és Hawaii, is az országhoz tartozik. 3 nagy hegyvonulata a Sziklás-hegység, az Appalache-hegység és a Sierra Nevada. A keleti partvidék az ország legsűrűbben lakott területe, és itt érvényesül leginkább az európai hatás. 

 

Főváros: Washington D. C.

 

Népcsoportok: fehér 83.5%, fekete 12.4%, ázsiai 3.3%, indián 0.8% (1992)

 

Közigazgatási beosztás: 50 szövetségi állam, 1 szövetségi kerület

 

Fekvés: Észak-Amerika, Kanada és Mexikó, valamint az Atlanti- és a Csendes-óceán között fekszik.

 

Időzóna: Keleti part(GMT -5); Közép-nyugat(-6); Sziklás hegység(-7); Nyugati Part(-8)

 

Országhívószám: +1

 

Autójelzés: USA

 

Elektromosság: 110 V

 

Államforma: szövetségi köztársaság

 

Hivatalos nyelv: angol

 

Beszélt idegen nyelvek: angol, spanyol

 

Népcsoportok: fehér 83.5%, fekete 12.4%, ázsiai 3.3%, indián 0.8% (1992)

 

Vallások: protestáns (56%), római katolikus (28%), zsidó (2%), egyéb (4%), nem

vallásos (10%)

 

Hivatalos pénz: 1 USA dollár = 100 cent

 

Amerikáról bővebben

Az itt fekvő városok: Boston, New York, Washington, Philadelphia az ország történelmének kiindulópontjai. A középkeleti régiót az Európa területénél nagyobb Nagy Tavak uralják. A tavakat összekötő természetes és mesterséges csatornák az Atlanti-óceántól több mint 1000 kilométerre lévő Chicagót tengeri kikötővé teszik. Az ország éléskamrája a Mississippi, az Ohio és a Missouri által feltöltött középső terület. Nyugatra haladva először a vadnyugati történetek színhelyét a Nagy Prérit, majd a sivatagos délnyugati országrészt érjük el. A nyugati partvidék híres városait, San Franciscot, Los Angelest vagy az északabbra fekvo Seattlet csak 150 éve alapították, de mára a jövő kapujává váltak.

Az ország éghajlata méretéből eredően nagyon változatos, dél felé haladva egyre melegebb, nyugatra haladva egyre szárazabb az időjárás. Floridának szubtrópusi, a keleti partvidék nagyvárosainak mérsékelt, az ország belsejének mediterrán illetve sivatagi, az északnyugati államoknak óceáni, Alaszkának sarkvidéki az éghajlata.

LÁTNIVALÓK

San Francisco: San Franciscot még azok az emberek is szeretni szokták, akik egyébként az USA-t ki nem állhatják. A gyönyörű hegyekről fantasztikus kilátás nyílik az öbölre, és a Golden Gate-re. Szinte minden nemzet megtalálható a városban, de hiába van óriási olasz és latin negyed, a város mégis a Chinatownról, a kínai negyedről híres. Az ide betévedő látogató Pekingben érezheti magát. A turisták kötelező célpontja a Halászok Rakpartja, ahol a furcsa Ripley Hiszed vagy Nem Múzeum is található. Nézzük meg Alcatraz híres börtönét, ahonnan csak Clint Eastwoodnak és David Copperfieldnek sikerült megszöknie. A Union Square nagyon jó vásárlási lehetőségeket kínál.

Los Angeles: a csillogás, a gazdagság és a sztárok városa, ahol a magyar emberek többsége sajnos csak a száját táthatja és álmodozhat. Óriási autósztrádák, szmog, hangzavar, luxusnegyedek a külvárosokban, szerencselovagok, sztárok, csillogó üzletek mind-mind Los Angeles jellemzői. A turistalátványosságok nagy része rendkívül giccses, de ha az embereknek ez kell, mit lehet tenni? A legnevezetesebb látnivalók a Hollywood Boulvard, a Venice Beach, Malibu strandja, Beverly Hills. Két óriási szórakoztató park is várja a turistákat, Disneyland és a Universal Studios egész napos kikapcsolódást biztosít.

Yosemite Nemzeti Park: A park évente 3 millió látogatót vonz csodálatos vízeséseivel, tavaival, völgyeivel, kőtömbjeivel, óriási virágos rétjeivel. A leghíresebb látnivalók: a Yosemite-vízesés, az El Capitan, a világ legnagyobb kötömbje és a Half Dome.

Grand Canyon: az USA legismertebb természeti látnivalója, a Colorado folyó 443km hosszú, 16 km széles és 1,6 km mély szurdoka lenyűgöző látványt nyújt. A kilátás a Point Imperialról a legszebb.

GASZTRONÓMIA

Amerika a "népek olvasztótégelye", és ez a konyhaművészetén is meglátszik. A hamburgeren, a hot-dogon és a hálaadás napján az asztalokra kerülő pulykán kívül tipikus amerikai ételt nehéz mondani. Viszont minden, az országban élő népcsoport magával hozta főzési tudományát is, ezért bárhol járunk, mindenhol találkozunk a nemzetközi konyhával. A legnépszerűbbek a kínai, olasz és mexikói ételek, de ehetünk magyar finomságokat is, ha úgy tartja kedvünk.

TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉS

Amerika a nevét Amerigo Vespucciról, a firenzei kereskedőről, hajósról és felfedezőről kapta. Az első lakosok 25 000 évvel ezelőtt a Bering szoroson át egy földnyelven keresztül érkeztek Ázsiából. 1776-ban Philadelphiában fogalmazták meg ( Thomas Jefferson) a Függetlenségi Nyilatkozatot, amely tartalmazza azokat az eszméket, amelyek milliókat vonzottak ide és a bevándorló sokaságok számára az élethez, a szabadsághoz, a boldoguláshoz való elidegeníthetetlen jogot ígéri. Ezek az eszmények fejezik ki talán leginkább az ötven állam szövetségéből formálódott nemzet lényegét.

Az Egyesült Államok, amelynek létrejöttében a "minden ember egyenlőnek született" elve oly fontos szerepet játszott, mindig büszke volt arra, hogy új életet és új lehetőségeket kínál minden új bevándorlónak. Ezt jelképezi Amerika egyik fő szimbóluma a fáklyáját magasra emelő, Franciaországtól ajándékba kapott Szabadság szobor, amely New York kikötőjének bejáratánál fogadja az ide látogatókat. Jelentősége és óriási méretei ellenére nem New York a főváros. Washingtont 1790-ben alapították és a helyszínre politikai kompromisszum eredményeként esett a választás. A főváros hivatalos neve: Washington D.C.

A szubkontinensen a földkerekség szinte összes létező éghajlati és domborzati típusa megtalálható, Alaszka sarkvidéki tundrájától a Dél-kaliforniai homoksivatagig.

Az Amerikai Egyesült Államok története a legújabb kor történelmének sikersztorija. A világ minden tájáról érkeztek ide bevándorlók, hogy a "lehetőségek hazájában" szerencsét próbáljanak, maguknak és családjuknak biztos megélhetést teremtsenek.

A világ egyik fele irigykedve figyeli Amerika hatalmát, gazdagságát, fejlődését, a másik fele, szintén irigységből, a rendszer hiányosságait és hibáit - az őslakosok elnyomását, a rasszizmust, a cégek világhódító tevékenységét - hajtogatja, anélkül, hogy jobbat tudna ajánlani. Természetesen vannak súlyos gondok az amerikai társadalomban is, de nem szabad elfelejteni, hogy az ország mi mindent adott a világnak a számítógépektől az űrrepülésig, a jazztol a rock and rollig, a farmernadrágtól a Coca-Cola-ig.

Egy rövid túra során az ember mindkét oldal igazáról meggyőződhet, szembesülhet a gazdagsággal és a szegénységgel, a kulturális értékekkel és az igénytelen giccsel, a színvonalas dokumentumfilmekkel és az embereket butító talk showkkal, a nemzetközi konyha műremekeivel és a hamburgerrel.

Nem szabad tehát csak az előítéletekre hagyatkozni, keressük fel személyesen az országot, barangoljuk be, ismerkedjünk meg az emberekkel, az életstílussal, és utána alakítsuk ki a magunk véleményét.

Vízummentességi program:

 Az Egyesült Államok kormánya nem kér díjat a Vízummentességi Programban (VWP) résztvevő utazóktól azért, hogy az ESTA honlapon keresztül információkat szerezzenek, jelentkezést adjanak be, vagy utazási engedélyt kapjanak. Felhívjuk a VWP keretében utazók figyelmét arra, hogy jogosulatlan harmadik személyek létrehoztak honlapokat, melyek díjat szednek a VWP keretében az Egyesült Államokba utazóktól, hogy információt adjanak az ESTA-ról és beadják az ESTA kérelmet az utas nevében a Belbiztonsági Minisztériumnál (DHS). Ezek a cégek és honlapok semmilyen kapcsolatban nincsenek a DHS-sel vagy az Egyesült Államok kormányával, azok jóváhagyása nélkül működnek. Ha egy ilyen jellegű privát szolgáltatást vesz igénybe, hogy jelentkezzen az utazási engedélyért az ESTA-n keresztül, az nem gyorsítja meg az engedély jóváhagyását. 

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} h3 {mso-style-next:Normál; margin-top:12.0pt; margin-right:0cm; margin-bottom:3.0pt; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; page-break-after:avoid; mso-outline-level:3; font-size:13.0pt; font-family:Arial; font-weight:bold;} p {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:636181436; mso-list-template-ids:780013296;} @list l0:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; font-family:Symbol;} @list l1 {mso-list-id:1234660658; mso-list-template-ids:-916300210;} @list l1:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; font-family:Symbol;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} -->

Azok az utazók, akik közvetlenül az ESTA oldalán kívánnak ingyenesen regisztrálni, kérjük, látogassanak el a https://esta.cbp.dhs.gov oldalra. Az ESTA internetes oldala 16 nyelven érhető el (magyarul is) és külön kitöltési útmutató (Súgó) segíti a vízummentesen utazót a jelentkezés folyamán. További információért kérjük, látogasson el Belbiztonsági Minisztérium oldalára.

2008. november 17-től a magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az

Egyesült Államokba, amennyiben az alább felsorolt összes feltételnek megfelelnek:

  • Az utazónak elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevele van. Ennek az e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel. Az útlevéllel (kék vagy e-útlevél) és érvényes vízummal rendelkezők továbbra is utazhatnak azzal.
  •  Az utazó rendelkezik vissza-, ill. továbbutazásra érvényes jeggyel, mellyel lakóhelyéhez visszatér. Amennyiben elektronikus jeggyel utazik, az útiterv másolatát magával kell vinnie és a belépéskor be kell mutatnia az Egyesült Államok bevándorlási tisztviselőjének.
  • Az utazó érvényes engedéllyel rendelkezik, melyet a Belbiztonsági Minisztérium ESTA (utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer) weboldalon keresztül kapott. Kérjük, nyomtassa ki és az utazáskor vigye magával ezt az engedélyt.
  • Kérjük, ellenőrizze, hogy jogosult-e igénybe venni a Vízummentességi Programot: A vízummentes utazás feltételei (pdf)
    (A pdf fájlokat az Adobe Acrobat Reader nevű programmal nézheti meg, ill. nyomtathatja ki. Ez a program ingyenesen letölthető az Adobe oldaláról.)

 További információ a Vízummentességi Programról

  • Tanácsok az ESTA-val (utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer) kapcsolatban
  • A Vízummentességi Programban jelenleg részt vevő országok: Andorra, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brunei, Cseh Köztársaság, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izland, Írország, Japán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia , Luxemburg, Magyarország, Máltai Köztársaság, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szingapúr, Szlovénia, Szlovákia, Új-Zéland

Fontos figyelmeztetés:

A vízum nélküli utazás nem vonatkozik azokra, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének az Egyesült Államokban, illetve 90 napnál hosszabb időt szándékoznak ott tartózkodni. Ezeknek az utazóknak szükségük van vízumra. Ha a bevándorlási tisztviselőnek oka van azt feltételezni, hogy az utazó a Vízummentességi Program keretein belül tanulni ill. dolgozni fog, vagy 90 napnál hosszabb időt fog kint tartózkodni, megtagadhatja a belépést.

Amennyiben kérdései vannak a vízum nélküli utazással, illetve az ESTA-val kapcsolatban, kérjük, írjon a Nem-bevándorló Vízum Osztálynak a usconsular.budapest@state.gov címre.

 

Ajánlatkérés

Kérjen ajánlatot Tőlünk, 24-48 órán belül válaszolunk ajánlatkérésére!

Név *:
Email *:
Telefon *:
Mikor szeretnék utazni?:
Létszám:
Melyik utazás érdekel?:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!