Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető: Analit Utazási Iroda
Székhely:
7121 Szálka, Kossuth u 27.
Iroda:
7100 Szekszárd, Tinódi u. 9.
Adószám: 10633845-2-17
Telefon:
74/510-633

E-mail: info@analit.hu

Nyitvatartás példa: Hétfő-Péntek-ig: 09.00-17.00

Utazás előtt jó tudni!

Kedves utasunk, leendő utasunk!

Az első és legfontosabb dolog, ami nélkül nem jöhet létre az utazás: AZ ÚTLEVÉL! Az útlevélnek ill. a személyi igazolványnak (amennyiben olyan országba utazik, ahol a beutazáshoz ez is elég) érvényesnek kell lennie a visszautazástól számított 6 hónapig!

Kérjük tájékozódjon, hogy hova kell VÍZUM! http://konzuliszolgalat.kormany.hu/

És amikor eldöntötte, hogy hova szeretne utazni, érdemes elolvasni az alábbiakat:

1. Árapály-dagály info
Egy kis okoskodás az apályról és társairól. Hasznos lehet, ha olyan helyre utazik ahol a hold az úr!


A legtöbb hazai tengeri kajakos az Adrián szerzi első tengeri élményeit, ami az alacsony árapályváltozásról ismert. Mégis fontosnak tartjuk, hogy foglalkozzunk ezzel a jelenséggel, hiszen a francia, brit partoknál a tengerjárást sokkal jelentősebb áramlások kísérik.

Az alábbi összeállítással megpróbálunk abban segíteni, hogy mindenki felkészülten szembesüljön a jelenséggel. A leírás végén egy könnyen megjegyezhető útmutatót is találtok a víztömeg mozgásának megbecsüléséhez.

Miért van apály-dagály? Miért különböző a mértéke?
A Föld vizeinek vég nélküli ciklikus mozgását, az árapályt a Hold és kisebb mértékben a Nap tömegvonzása okozza. Annak ellenére, hogy a Nap 26 milliószor nagyobb, mint a Hold, Földünkre gyakorolt tömegvonzása csak mintegy a fele a Holdénak, minthogy 390-szer távolabb van tőlünk a Holdnál.

A nyílt óceánon az apály és a dagály szintje közti különbség mindössze 0.6 m, de a sekély tengerpartokon és tölcsértorkolatokban a különbség sokkal nagyobb.
Bármely pillanatban a Földön két dagály van - a közvetlen dagály a Hold felé néző oldalon és a közvetett a vele ellentétes oldalon. Közvetlen dagálykor a vízfelület a Hold tömegvonzása következtében kidudorodik, mert Holdunk jobban vonzza a földfelszínen lévő, hozzá közelebb lévő víztömeget, mint a gravitációs erő számára gyakorlatilag nem deformálható szilárd Földet, melynek tömegközéppontja távolabb esik. Másrészt a Föld túlsó oldalán lévő víz messzebb van a Holdtól, a szilárd Föld tömegközéppontja viszont közelebb, így azt a Hold jobban vonzza maga felé, mint a vizet. A vízhez képest elmozduló Föld egy másik közvetett dagályhullámot idéz elő.
Amíg a Hold 24 óra 50 perc alatt megkerüli a Földet, az óceánok bármely pontján két dagály és két apály alakul ki, azaz 6 óra és 15 percenként a vízszint szabályszerűen emelkedik (dagály), illetve süllyed (apály). A helyi árapály idejét azonban jelentősen befolyásolja a part alakja: az öblök, tölcsértorkolatok és hegylábak gyorsítják vagy lassítják a víztömeg mozgását.

A legmagasabb dagály újhold és holdtölte idején van, amikor a Nap és a Hold egy egyenesbe esik, és erősíti egymás gravitációs hatását.
A legalacsonyabb dagály a Hold első és utolsó negyedének időszakában van, amikor a Nap és a Hold helyzete egymásra merőleges.

Napi egyenlőtlenség: Az elméleti dagálymagasság ott a legnagyobb, ahol a Hold a zenitben delelhet, tehát az Északi és a Déli szélesség 28,5º közötti területen fordulhat elő.

Az amplitúdó (szintemelkedés) összeadódásának hatására az árhullám végig szalad az óceánok felszínén. Az Atlanti-óceánon az árhullám mint egyetlen hullámtaraj halad északi irányba
Ez az atlanti árhullám nagyjából egy nap alatt éri el Európa és Anglia partjait. További egy napra van szüksége, hogy megkerülje a Brit szigeteket. Ennek eredményeként a La-Manche Csatorna árhulláma és az Északi-tenger árhulláma nagyjából egy időben, a normandiai partoknál találkozik. Ekkor a dagály magassága gyakran eléri a 10, különleges esetekben a 14 métert is.
Nagyon alacsony ellenben az árapályváltozás a Földközi-tengeren és annak melléktengerein, például az Adrián valamint a Balti-tengeren, mivel ezek a tengerek csak szűk szorosokon keresztül érintkeznek az Atlanti-óceánnal.

Az apály- és dagályszintek közti legnagyobb különbségek:
• Fundy-öböl, Új-Skócia (Kanada): 21,3m
• Severn-torkollat (Nagy-Britannia): 15m
• Magellán-szoros: 13m
• St. Malo (Franciaország): 13m
• Amasonas-torkollat: 9m
• Le Havre (Franciaország): 8,3m
• Liverpool (Nagy-Britannia):8,2m
• Hamburg, (Németország): 3,5m
• Bréma, (Németország): 0,45m (1890); A Weser szabályozása óta: 4,54m (2005)
• Bremerhaven, (Németország): 4,0m
• Rijeka (Fiume): 0,06m
• Szentpétervár: 0,05m

Az alábbi honlapon megnézheti az aktuális előrejelzéseket:

http://easytide.ukho.gov.uk/Easytide/EasyTide/SelectPort.aspx


A tizenkettes szabály (123321)

A tengerjárás ciklusa alatt nem egyenletes sebességgel mozog a víztömeg. A tapasztaltabbak, bátrabbak az erősebb áramlásokat keresik, a kezdőknek elég izgalmat jelenthetnek a kisebb erejű áramlások is.
Az alábbi szabály ennek megbecsüléséhez nyújt segítséget:
Az árapály első órájában a víz 1/12 része mozog.
Az árapály második órájában a víz 2/12 része mozog.
Az árapály harmadik órájában a víz 3/12 része mozog.
Az árapály negyedik órájában a víz 3/12 része mozog.
Az árapály ötödik órájában a víz 2/12 része mozog.
Az árapály hatodik órájában a víz 1/12 része mozog.

Forrás: Wikipedia,http://library.thinkquest.org/03oct/01427/apaly.html
http://www.seapaddler.co.uk

2. Mikor hova utazzunk?
ÉSZAK-AMERIKA

USA

Hatalmas ország, sokféle időjárás, minden évszakban kínál kellemes időjárású desztinációt. Északkeletre tavasztól őszig érdemes utazni, célszerű a városokat elkerülni nagy kánikula idején. Florida időjárása télen kellemes (20C körüli), száraz, míg nyáron a 27-30C körüli hőmérsékletet naponta kíséri esőzés. A hurrikánszezon augusztusban köszönt be, és általában szeptember végéig tart. A nyugati part tengerparti részei egész évben látogathatóak. Természetesen fürdőzésre csak a július-augusztus alkalmas, de városlátogatásra egész évben kiváló. San Francisco nagyon gyakran ködös, hűvös még a nyári hónapokban is. Arizona déli része inkább télen kellemes, nyáron túl forró. A nemzeti parkokba tavasszal és ősszel érdemes ellátogatni. Ne feledjük, hogy ez a terület, forró sivatagi klímájú: hideg éjszakákat forró nappalok követnek, bizony szükség lehet a vastag pulóverre és a rövidnadrágra is. A magasabban fekvő területeken nem ritka, hogy április végéig havat találunk.
Kanada
A nyár, a tavasz és az ősz a legkellemesebb időszak az üdüléshez. A turisztikai főszezon július és augusztus között van.

Hawaii
Egész évben remek a időjárás! a legmelegebb hónapok az augusztus és a szeptember, legtöbben decembertől januárig utaznak ide, így ha el akarjuk kerülni a tömeget, és kedvezőbb árakat szeretnénk, akkor érdemes tavasszal érkezni.

KÖZÉP-AMERIKA

Mexikó
A csendes-óceáni partvidék egész évben forró meleg, míg az ország középső része nyáron esős. A karibi vidéken augusztustól-szeptemberig tart a hurrikán-szezon, így ezt akkor érdemes elkerülni. Legideálisabb utazási időszak a tavasz és a késő ősz. A téli hónapokban, ősszel és tavasszal átlag 25-31 fok

Jamaica
Jamaicában egész évben 20-30C közötti a hőmérséklet, július és augusztus a legmelegebb hónap, és február a leghűvösebb. A hegyekben télen akár 4C-ig is eshet a hőmérséklet, legyenek felkészülve a hűvösebb időjárásra is! Az átlagosnál több eső várható május-június, október és november hónapban. A hurrikán-szezon júniustól novemberig tart, de leggyakrabban augusztusban és szeptemberben várható.

Guatemala
A száraz évszak december vége és április közepe között a legkellemesebb időszak. Sajnos ilyenkor nehezebb is a nemzeti ünnepek miatt szállást találni, ezért érdemes lehet az esős évszakban utazni. Ilyenkor még a szállások is sokkal olcsóbbak. Ha tehetjük, a Húsvét előtti hetet töltsük az országban, mert ilyenkor zajlik az ország legfontosabb és legizgalmasabb fesztiválja, a Semana Santa (Szent Hét). A csendes-óceáni partszakaszt szikkasztó trópusi meleg jellemzi gyakran 38°C fölé emelkedő hőmérséklettel. Az állandóan rendkívül magas páratartalom csak a száraz évszakban enyhül valamennyire. A magasan fekvő területeken éjszaka fagy, hűvös és esős a nedves évszakban, de meleg és gyönyörködtető a szárazban (október és május között). Az El Petén klímája a forró és párás illetve a forró és száraz között váltakozik.

Kuba
Utazásunkhoz soha sincs rossz idő. A meleg, esős évszak májustól októberig tart. Télen, decembertől áprilisig van a sziget fő turista szezonja, amikor is több repülőgépnyi kanadai vagy európai turista érkezik a déli napot keresve. A kubaiak júliusban, augusztusban mennek szabadságra, ilyenkor a helyi strandok a leginkább zsúfoltak. A karácsony, a húsvét és a július 26.-a körüli időszak - amikor is a kubaiak a forradalom évfordulóját ünneplik - szinten elég zsúfolt.
Dominikai köztársaság

Costa Rica
Ami az időjárást illeti, december végétől április közepéig, a száraz évszakban a legkellemesebb. De természetesen, ekkor megy mindenki; ennek következtében az árak ilyenkor magasabbak, és a szállodák tele vannak. Jóllehet néhány út a nedves évszakban járhatatlan, de ilyenkor kellemesebb, csendesebb az ország. Áprilisban, májusban és október közepétől december közepéig mindkét időjárási szezon hatását élvezhetjük. Costa Rica trópusi ország, csak két szezon van az időjárásában; a nedves és a száraz. A száraz évszak decembertől áprilisig tart, az év további része a nedves évszak. A karibi partvidék egész évben nedves. A hőmérséklet szinte egész évben alig változik, ezt gyakorlatilag csak tengerszint feletti magasság befolyásolja. Az 1150 m magasan fekvő San Jose időjárását két szóval lehet jellemezni: örök tavasz. A hőmérő két határ, 16-26 °C között mozog. A partvidék forróbb, a karibi part átlaghőmérséklete éjszakánként 21 °C, nappal 30 °C. A Csendes óceáni partvidék pár fokkal melegebb. Az alacsony tengerszinti magasságokon a levegő páratartalma nyomasztó.

Bahama-szigetek
Hacsak nem akarjuk elkerülni a déli szigetek nyári melegét, az időjárás szempontjából bármikor ellátogathatunk ide. A csúcsszezon decembertől áprilisig tart, ekkor az árak is feljebb mennek. A sziget klímája trópusi és szubtrópusi, melyet a Golf-áramlat befolyásol. Augusztus és szeptember hónapban nagyon hurrikánveszélyes. Inkább a késő őszi illetve a tavaszi hónapokban érdemes ide utazni.
Átlagosan évi 320 napsütéses napot számlálhatunk itt. Télen is ritkán csökken a hőmérséklet 16°C alá, nyáron pedig riktán emelkedik 32°C fölé. Az északi szigetek csapadékosabbak, mint a déliek. Az esős évszak májustól novemberig tart.

Puerto Rico
A csúcsszezon decembertől áprilisig tart, ekkor a szigetet elözönlik a turisták, az árak magasak és nehéz szállást találni. Ha el akarjuk kerülni a tömeget, akkor a hivatalos hurrikán-szezon alatt (május - november) utazzunk, de rendszeresen figyeljük az időjárás jelentést és vegyük azt komolyan. A sziget belsejébe utazóknak esténként mindig szüksége lesz egy pulóverre.

Éghajlat: Balzsamos - talán ez a legtalálóbb kifejezés, amivel az ország éghajlatát jellemezni lehet. Egész évben kellemes idő várja az ide utazót, a napi csúcshőmérséklet 24-30°C között van. A "hurrikán-idény" május és november között van, és ahogy azt a 1998 szeptemberi Georges-hurrikán pusztítása is mutatta, érdemes fél szemmel az időjárás jelentést figyelnünk, ha ide készülünk. A hegyvidék hőmérséklete jóval alacsonyabb, mint az egyéb tájaké, de szánkót nem érdemes vinnünk.

Aruba
A szigeten egész évben kellemes meleg van, a tenger folyamatosan fürödhető. Mint a karibi térségben általában itt is a decembertől-május végéig tartó időszak a legszárazabb legmelegebb. Az esős évszak a nyár, júliustól-szeptemberig tart a hurrikán-időszak. Magát a szigetet általában elkerüli a hurrikán ?szeme?, de a vele járó erős esőzés sem kellemes a nyaralás alatt.

Kajmán-szigetek
A Kajmán-szigeteken nyáron (májustól októberig) meleg van, ekkor az átlagos nappali hőmérséklet 29°C körül mozog. Ez egyben az esős évszak is, de a záporok rövidek. Télen (novembertől áprilisig) kicsit hűvösebb és szárazabb az idő, ekkor az átlagos napi csúcshőmérséklet 24°C körül van. December közepétől április közepéig tart a csúcsszezon, az árak ekkor magasabbak és mindenütt nagy a zsúfoltság, ezért kellemesebb nyáron idelátogatni. Nyáron ugyan több az eső, de általában zivatarok formájában esik le, amelyek amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan tovább is mennek. Hurrikánok kialakulására ugyan nem nagy az esély, de azért elutazás előtt érdemes informálódni az aktuális időjárási helyzetről.

DÉL-AMERIKA
Peru
A turisztikai főszezon június és augusztus között van, ilyenkor a legkellemesebb az éghajlat. Sajnos a legtöbb nagy ünnepet az esős évszakban tartják, így ha ezekre vagyunk kíváncsiak, sajnos fel kell készülnünk az esőre. A tengerpartot december és március között érdemes felkeresni. Éghajlatára a két évszak, a nedves és a száraz, jellemző. Ezen belül azonban jelentős eltérések tapasztalhatók, attól függően, hogy melyik országrészt tekintjük. A partvidéken és az Andok nyugati oldalán a nyár decembertől áprilisig tart, ilyenkor az idő nagyon kellemes. Az év többi hónapjában azonban leszáll a garúa a parti köd és a napot olykor hetekig nem lehet látni. Az Andok többi részén a száraz évszak májustól szeptemberig tart, az év fennmaradó felében viszont rengeteg csapadék hullik. Az Amazonasnál szinte minden nap trópusi esőkben lehet részünk.

Brazília

Az ország legnagyobb része egész évben látogatható, nem ajánljuk a decembertől februárig terjedő időszakot, mivel ilyenkor az árak az egekig szöknek, a közlekedés nehézkes és Riótól délre óriási a páratartalom is. Az ország legnagyobb részén eső, meleg és pára van. Csak a déli területeken figyelhetőek meg a különböző évszakok. A tél júniustól augusztusig tart, ilyenkor a hőmérséklet 15 fok körül van. A nyár decembertől februárig tart, ilyenkor ezeken a területeken óriási hőség, és pára uralkodik. Az északkeleti partvidék időjárása annyiban tér el ettől, hogy ez a terület lényegesen szárazabb. Az Amazonas-medencében egész évben azonos hőmérséklet és óriási páratartalom uralkodik

Bolívia
Általános igazság, hogy a tél májustól októberig, a nyár novembertől áprilisig tart. A nyár csapadékosabb, a tél viszont száraz. A magasan fekvő területeken a tél a hideg és az esőzések miatt, a síkságon a nyár a meleg párás idő és az ezzel járó rovarok miatt elviselhetetlen. A turistaszezon júniustól szeptember közepéig tart. A földrajzi különbözőség miatt nincs egységes időjárás. Általában az idő hideg, az esős évszak novembertől márciusig tart. A nagyobb városokban is gyakran fagy télen, míg az Altiplanot pusztító árvizek jellemzik. A száraz évszakban kellemes az idő, bár mivel alig vannak ilyenkor felhők, éjszakára nagyon lehűlhet a vidék. Az alacsonyabban fekvő területek naposak és szárazak, bár számíthatunk egy-egy hűsítő zivatarra.

Chile
A fővárost és az ország középső részeit érdemes ősszel vagy kora tavasszal felkeresni, a nemzeti parkok és a tavak környéke nyáron a legszebb. A síterepek akkor a legjobbak, amikor az északi féltekén tél van. Hihetetlen eltérések vannak a domborzatban és ezáltal az éghajlatban is. Patagónia szinte állandóan fagyos tundra, a tengerpartján fantasztikus strandok találhatók, a hegyek egész évben hóval borítottak, ugyanakkor van az országnak olyan része is, ahol még sohasem mértek csapadékot. Az ország középső területein mediterrán éghajlat uralkodik.
Argentína
Legcélszerűbb az európai tél idején Argentínába utazni. A legmelegebb hónap a január (25-30C közötti átlaghőmérséklettel, míg a leghidegebb hónapok június-július) A tavasz és az ősz gyakran esős. Argentína klímája az ország északi részen szubtrópusi, esős az ország középső részén, és kifejezetten hideg az ország déli részén.

EURÓPA
Olaszország
Olaszország az év minden szakában kínál látnivalókat: télen a síterepek népszerűek, nyáron a tengerpart. Városnézésre a tavaszi és az őszi időszak a legjobb. A nyár forró és száraz, esővel ritkán lehet találkozni. Szardínia: Éghajlata egyenletesen enyhe, jellegzetesen mediterrán. A tél mindig enyhe, nyáron a szelek enyhítik a forróság érzetét. A középhőmérsékletek télen 3-14 °C, tavasszal 7-19 °C, nyáron 16-30 °C ősszel 10-22 °C között van. Szícilia: Éghajlata mediterrán. A tél enyhe, 10-15C, de az éjszakák ennél sokkal hűvösebbek is lehetnek. Nyáron 30-35C között van az átlaghőmérséklet, melyet a tengerparton a szél enyhít, de a sziget belsejében gyakran kibírhatatlan a forróság.

Portugália
Portugália éghajlatára három fontos tényező van nagy hatással: az Atlanti-óceán, a Földközi-tenger és a szárazföld. Összességében mediterrán éghajlat jellemzi, az északi partvidéken annak hűvös nyarú változatával találkozunk, az ország túlnyomó részén azonban a meleg nyarú változat alakul ki. A leghidegebb hónap középhőmérséklete 8-12°C között változik, az északi hegyvidéki tájakon csak 2-4°C körül alakul. A nyár az északi partvidéken hűvös (az állandóan fújó szelek miatt a legmelegebb hónap középhőmérséklete sem emelkedik 20°C fölé), dél felé haladva növekszik, és a legmelegebb hónap középhőmérséklete 22-24°C-ig emelkedik. A hőmérséklet abszolút maximumai 40°C körül ingadoznak.
A csapadék évi összege az ország északi felén jelentősen nagyobb, mint délen. A csapadék évi járása jellegzetesen mediterrán típusú. A legtöbb csapadék november-március között hull, míg júniustól szeptemberig tartó száraz évszak alakul ki, amikor csak elvétve fordul elő egy-egy záporeső. A csaknem felhőtlen nyár, de a túlzottan nem borult tél következtében a napsütés bőséges, évi összege északról dél felé növekedve 2700-3200 begin_of_the_skype_highlighting              2700-3200      end_of_the_skype_highlighting óra között váltakozik.
Az ország partvidékén az Atlanti-óceán vize nyáron viszonylag hűvös. A legmagasabb felszíni vízhőmérsékletek augusztusban és szeptemberben tapasztalhatók 19-20°C körüli értékkel, s márciusban, amikor leghűvösebb a tenger, 14°C körüli értékek jellemzők.
Ha Portugáliába országot látni megyünk, május-június valamint szeptember vége - október a legmegfelelőbb időpont, amikor a hőmérséklet nem túl magas; igaz, ilyenkor a strandoláshoz kicsit hideg van.

Málta

Az éghajlat egész évben kellemes, a mediterrán éghajlatra jellemző értékekkel. A téli hónapokban a tenger hőmérséklete 15 C° körüli, így a fürdési szezon erre az időszakra nem terjed ki.
Máltán forró száraz a nyár, amit néha a sirokkó szél enyhít. Télen enyhe az idő, 10°C-14°C körül alakul. Júliusban akár 36°C-ot is elérheti. Hevesebb esőzések csak télen várhatóak.

ÁZSIA
India
Az utazás időpontja attól függ, hogy az ország melyik részébe kívánunk ellátogatni. Délre inkább az év elején utazzunk, északra pedig inkább nyáron. A Himalájába túrázni április és november között, síelni január és március között menjünk! India éghajlata óriási eltéréseket mutat. Alapjaiban Indiának három évszaka van, a forró, a nedves és a hűvös. A monszuneső június elején kezdődik az ország déli területein és egy hónapon belül az egész országra átterjed, és október körül ér véget. Radzsasztánban szinte soha nem esik az eső, ugyanakkor Asszam a Föld legcsapadékosabb helye. A Himalájában hegyvidéki éghajlat uralkodik.

Kína
A tavasz és az ősz a legalkalmasabb időpont az utazásra. Ilyenkor a legkellemesebb az idő, és ilyenkor nem olyan nagy a zsúfoltság sem. A nagy ünnepek alatt nagyon nehéz szálláshelyet találni. Az éghajlat is nagyon változatos. Az északi országrészben telente nem ritka a 40 fokos hideg sem, nyáron ugyanakkor jóval 30 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála. A délkeleti partvidéken a nyár meleg és párás, ősszel gyakoriak a tájfunok. A legforróbb terület a Turpán-fennsík, itt gyakran van 40 foknál is melegebb.

Thaiföld
A legjobb november és február között, ekkor kevesebb a csapadék és nincs túl nagy forróság. A déli országrészbe március és május között, északra november közepétől kora decemberig érdemes menni, esetleg februárban, amikor újra kezd felmelegedni az idő. A fő turistaszezon a december és az augusztus, a legkevésbé zsúfoltak a nyaralóhelyek májusban, júniusban és szeptemberben.

AFRIKA
Egyiptom
Nagyrészt attól függ, hogy az ország melyik részére szeretnénk utazni. Júniustól augusztusig túl nagy a forróság Felső-Egyiptomban és Luxorban, ezekre a területekre legjobb télen menni. A Földközi-tenger környéke nyáron a legzsúfoltabb. Kairóban viszont télen általában elég hűvös van, ezért a legjobb tavasszal és ősszel odautazni. Április és május a legideálisabb hónapok az egyiptomi utazáshoz, ekkor igazán kellemes az idő, és még nem is túlzsúfolt az ország. Az ország klímája egész évben meleg és száraz. A decembertől februárig tartó télen a napi átlaghomérséklet 2O °C körül van a Földközi-tenger közelében, míg Aswanban 26 °C. A téli estéken a homérséklet csupán 8 °C-ra csökkenhet. Alexandria a leggazdagabb csapadékban (évi 19 cm), míg Aswan szinte csontszáraz (2 mm évente). Márciusban és áprilisban gyakran fúj a khamsin szél a nyugati-sivatag felől, akár óránkénti 15O km-es sebességgel. Az ország klimatikus viszonyai miatt a nyáron utazóknak célszerű felkészülni a magas hőmérsékletre. A Vörös-tenger fürdésre április-májustól október-novemberig alkalmas. A ruházat legyen könnyű, műszáltól mentes. Télen, illetve a sivatagban éjszaka néha 10 fok alá is süllyedhet a levegő hőmérséklete.
Márciustól májusig kiszámíthatatlanul lepheti meg az utazót a homokvihar, a khamszín.

Dél-Afrika
Nyáron, amikor nálunk tél van, nagyon nagy hőség uralkodik az országban, a hegyekben pedig rengeteg eső hullik ilyenkor. A tavasz és a tél a legjobb időszak. A turista látványosságoknál decemberben, januárban, áprilisban és szeptemberben óriási tömeg van és ilyenkor az árak is magasabbak. Az ország éghajlata száraz és meleg, amit az óceán közelsége és a magaslatok tesznek egy kicsit változatosabbá. A keleti országrész és Fokváros környéke a legcsapadékosabb, a Namíbiával határos sivatagos területek pedig a legszárazabbak. A déli partvidéken kellemes, szinte mérsékelt övi, a keleti parton viszont trópusi éghajlat uralkodik.

INDIAI-ÓCEÁN

Malájzia
Ha a keleti partra utazunk, jobb ha elkerüljük a november és január közötti esőzéseket. Egyébként pedig egész évben napos, meleg, párás időre kell felkészülnünk. Egész évben meleg és párás a levegő. A hőmérséklet általában 20 és 30°C között van, a páratartalom pedig 90%-os. A monszun hatása igazán csak a félsziget keleti részén érezhető, itt van igazi esős évszak, de ekkor az eső csupán rövid időre töri meg a napsütést, a futó záporok a jellemzőek.

Szingapúr
Teljesen mindegy, hogy mikor utazunk, hiszen minden nap esik az eső. Az utazást inkább az ünnepekhez kössük, ha a gasztronómia érdekel minket, akkor a júliusi Ételfesztiválra menjünk. Ekkor tartják a remek vásárlási lehetőségeket kínáló Nagy Kiárusítást is. A hőmérséklet Szingapúrban, egész évben nagyon magas, még éjjel sem süllyed 20 °C alá, napközben pedig állandóan 30 °C fölött van. Mivel az egyenlítőn fekszik, óriási a páratartalom. A legtöbb csapadék novembertől januárig esik, de a legszárazabb hónapokban is rengeteg csapadék hullik.

Bali
Az egész év folyamán 20şC és 33şC közötti hőmérséklettel számolhatunk. Decembertől márciusig a nyugati monszun esőzéseket hozhat, a páratartalom is magasabb, de a nappalok általában naposak, az eső este érkezik, és inkább záporként, gyorsan leesik. Júniustól szeptemberig a páratartalom alacsonyabb, és egészen hűvös lehet esténként. Az évnek ebben a szakaszában alig-alig találkozhatnak esővel a partvidékeken. Még ha Bali legtöbb részén esik is, akkor is élvezheti a napsütést Bukit napsütötte dombján, ami Jimbaran strandjának déli részén található. Másfelől Ubudban, és a hegyvidékeken gyakori esőkre és egész évben sokszor borús időre lehet számítani. A magasabb régiókban, mint például Bedugul, vagy Kintanami, szintén szükség van egy vékony kabátra, miután a nap lemegy.

Seychelles-szigetek
Seychelles éghajlatát a passzátszél határozza meg. Az északnyugatról fújó szél október és április között meleg, nedves levegőt eredményez. Májustól szeptemberig a délkeleti szél a hidegebb, szárazabb, de ugyanakkor szelesebb időt hozza magával. A közbeeső időszakokban nyugodt, szélcsendes az időjárás. Január a legcsapadékosabb évszak, ilyenkor Mahé, és Silhouette általában esőben ázik. Július és augusztus a legszárazabb hónapok. A hőmérséklet 24°C és 31°C között váltakozik, míg a páratartalom 80%-os.
    * Ha szörfözni vagy vitorlázni szeretnénk május és október a legideálisabb időpont.
    * Búvárkodáshoz áprilist, májust, szeptembert és októbert ajánljuk.
    * A legzsúfoltabb és legdrágább hónapok a december, január, július és augusztus.

Zanzibár
Trópusi, egyenlítői klíma van. Ez azt jelenti, hogy egész évben magas a hőmérséklet rövidebb-hosszabb esős időszakokkal. A legtöbb eső október közepétől november közepéig van, de jelentősek az áprilisi esők is. Az eső rövid, de nagyon intenzív Nyár: Novembertől májusig forró az idő. Nagy páratartalom és nagy esők jellemzőek novemberben, áprilisban és májusban. Tél: júniustól októberig: meleg, napos, kellemes az idő. Ideális utazási időpont: december - március, július - október.

Maldív - szigetek
Egész évben meleg és párás az idő, de az észak-nyugati monszun alatt, májustól novemberig esős, viharos az időjárás kevesebb napsütéssel. Decembertől márciusig szárazabb és enyhébb az idő. Az átlagos nappali hőmérséklet 30°C, a minimum 20°C. Az éjszakák gyakran fülledtek.

Mauritius
A tél májustól októberig tart. A maximum hőmérséklet a tengerparton 20 °C és 26°C közötti. Nyáron, novembertől áprilisig. A hőmérséklet maximuma ekkor kicsit magasabb 26 °C - 32°C. Az Indiai- óceán hőmérséklete akár a 28 °C- ot is elérheti. Mauritiusnak sajátos mikroklímája van. Akár égszakadás, földindulás is lehet az egyik részén, míg máshol meg süt a nap. A páratartalom egész évben 80% körüli. Az utazásra a legalkalmasabb időpont májustól decemberig tart. Mauritius nyugati, és északi része a legszárazabb térség.

AUSZTRÁLIA, ÓCEÁNIA
Ausztrália
Ausztrália a déli féltekén található, így amikor nálunk tél van, ott akkor tombol a nyár. Az időjárás ugyan egész évben melegebb, mint az európai időjárás, de a legmelegebb hónapok a december és a január. Körutazásra, városnézésre a tavaszi és őszi hónapok a legalkalmasabbak. Az ország északi része a trópusi övezethez tartozik, novembertől márciusig lehet számítani rövid, ám annál hevesebb záporokra, monszunszerű esőzésekre. Igazi furcsaság a karácsonyt a nyár közepén, +35 fokban, hó nélkül, a helyi "beachen" ünnepelni! Ez élmény a javából!

Új-Zéland
Soha nem lehet olyan szörnyű az idő, hogy ne lehessen Új-Zélandra utazni. A melegebb hónapok novembertől áprilisig tartanak. December 20.-tól január végéig kissé zsúfolttá válhatnak az üdülőhelyek, mivel ekkor van az iskolai szünidő.

Tahiti
Az egy hónapon át tartó Heiva i Tahiti ünnep olyan Tahitin, mint a karnevál Brazíliában, rengeteg ember megy, hogy részt vehessen benne. A fesztivált a szárazabb és valamivel hűvösebb júniustól októberig tartó évszakban rendezik, amely talán a legjobb időszak az odalátogatásra. Ebben az időszakban is számolni kell azonban a maraamu széllel, amelyek délen június és augusztus között kellemetlen időjárást okozhatnak. November és május között melegebb van, és magasabb a páratartalom. Karácsonytól január elejéig, késő február-kora március, húsvét, kora május, július és augusztus a legforgalmasabb időszakok a szigeteken. Francia Polinézia éghajlata: A szigetek trópusi klímájának két fő szezonja van: a november és április közötti csapadékos szezon, amire 27-3O °C átlaghőmérséklet, magas páratartalom, az évi csapadékmennyiség 75 %-a és rövid, de heves viharok jellemzők; a májustól októberig tartó száraz szezont viszont kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemzi. Az uralkodó szelek óránként akár 4O-6O km-es sebességgel is fújhatnak: a száraz szezon tipikus délkeleti szele a maraamu, a csapadékos szezoné pedig az észak-északkeleti toerau.

3. Útlevél érvényesség
Az útlevélnek érvényesnek kell lennie a tervezett visszautazástól számított 6 hónapig

4. Vízum
Irodánk segít a vízum beszerzésében, de minden desztináció nagykövetsége felvilágosítást ad a vyzum kiadásáról

5. Oltások
Az ÁNTSZ honlapján megtalálhatók a kötelező oltások és azoknak beadási ideje

6. Valutaváltás
www.xe.com

7. Időjárás
www.weather.com

8. Fapados járatok
Olcsó húsnak híg a leve....az olcsó jegyek a végén so esetben drágábbak, mert különböző díjak kerülnek felszámításra a foglalás befejeztével

9. Visa Kártya
Legtöbb országban CSAk dombornyomott hitelkárytát fogadnak el

10. Repülőjegy vásárlása
A repülőjegyhez repülőtéri illeték kerül felszámításra, mely napi árfolyam függő, mindig a kiállítás napja a mérvadó

11. Biztosítás
Megkötése ajánlott. Általában nem kell kifizetni az ellátás díját, de mindenképpen be kell jelenteni a biztosítónak mielőtt orvoshoz fordul